Kako je sve počelo

Do pre samo nekoliko decenija, bilo je teško zamisliti brežuljak u Srbiji na kojem se poput najlepšeg đerdana nisu isticali i pravili važni u svoj svojoj veličanstvenosti voćnjaci Kraljice šljiva – Crvene ranke i neke od njenih dostojanstvenih pratilja: Dragačevke, Trnovače

Još je teže bilo zamisliti kuću ispred čije se kačare s’ jeseni nije kočoperno vijorio dim iz lampeka i širio opojni, sjedinjeni miris komine, žibre i rakije šljivovice, pomešan sa veselim žagorom komšijskog razgovora i svih onih koji bi se tu zatekli da se «nađu» domaćinu i kazandžiji.

Sada, kada je iza nas skoro decenija rada na «Žuboru sa Kablara» teško je odrediti kada je sve zapravo počelo. Da li je sve nastalo još onda kada smo kao deca, sa osećajem velikog ponosa jer nam je poveren tako važan zadatak, učestvovali u skupljanju šljiva u dedinom voćnjaku, ili, pak kada smo, kao nešto starija deca, tu slatkoću podelili sa onom koja je ukus tog ploda prefinjene boje noći, činila punijim, zrelijim i nezaboravnim?

Ili pak možda onda kada je sve to nestalo: i voće i voćnjak a slatkoća i osećaj te noći boje šljive ostali u nama samo kao žubor uspomena? Ili dok smo, negde daleko od domovine, tragali za stazama na putu ka nekim novim uspomenama i shvatili da nećemo biti srećni ako na njemu ne sačuvamo ono što je sastavni deo našeg bića, dok ponovo ne čujemo žagor koji oživljava tradiciju s’ početka priče.

Kako god, sada smo ovde i nadamo se da će «Žubor sa Kablara» dugo da žubori, oživljava susrete i čuva autentičnost zapisanu u snazi naših predaka.

Hvala što ste nam se pridružili.

Žubor sa Kablara poručuje

Zdravi bili! Od Boga Vam zdravlje!

Naša filozofija

Sačuvati autohtone sorte

Žubor sa Kablara je voćnjak Crvene ranke, Dragačevke i Trnovače, podignut na sadnicama sakupljenim na starim, davno zaboravljenim šljivicima. Voćke su nikle iz korena biljaka za koje se verovala da za njih više nema nade. Briga za zemlju i za sorte kojima je pretilo izumiranje je u srcu naših težnji. Naš cilj je da odgovornim pristupom sačuvamo rakijsku kulturu i plodnost naše zemlje. Zbog svih uživaoca u ovom piću, zbog naše dece, zbog planete. Sve naše rakije su dobijene isključivo od ovih sorti. Princip proizvodnje je tradicionalan, bez upotrebe bonifikatora ukusa, mirisa i boje, uz primenu savremenih principa stručne kontrole u svim fazama: od pripreme ploda, preko fermentacije, destilacije do formiranja nege i starenja pića.

Naša misija

Dalji razvoj i unapređenje sorti

Ovo je samo početak – nastavljamo sa traganjem za boljim varijetetima Crvene ranke i na unapređenju procesa proizvodnje i kontrole u svim fazama sa ciljem da još bolje razvijemo, sačuvamo i istaknemo specifični kompleks pića u pogledu arome i ukusa. Same autohtone sorte šljiva nas inspirišu i svojom tajnovitom prirodom zavode da otkrijemo skriveni potencijal koji bi rezultirao još savršenijim rešenjima. U tom smislu, podstičemo i podržavamo naučni pristup za dublje upoznavanje specifičnosti rakije od ovih sorti šljive, na biohemijskom nivou.

Saradnja sa Agronomskim fakultetom u Čačku dala je značajan doprinos u našim dosadašnjim istraživanjima