Porodično imanje

Oaza mira, lepote & inspiracije

Kažu da se nigde čovek ne oseća bliže Bogu nego na ovom mestu mira, gde postoje samo visoki Ovčar, Kablar i nebo. Još od srednjeg veka kada su ovaj nesvakidašnji biser prirode otkrili isposnici sa Sinaja, tragajući za mestima za koja su verovali da su emanacija božanske svetlosti, mestima gde se srce najiskrenije otvara za molitvu, Ovčarsko Kablarska klisura privlači brojne poklonike prirode iz zemlje i sveta, koji sa uzbuđenjem uživaju u usponu na vrh Kablara, obilasku jedanaest manastira koliko ih je danas živo u Srpskoj svetoj gori, pogledu sa vidikovca na stenama gde raste najčudnovatije, mirisno planinsko bilje.

Podno klisure, nalazi se naše porodično imanje, mesto na kojem britko svež vazduh daje snagu, pogled koji se gubi u krajolicima netaknute prirodne lepote uvek iznova inspiriše, a toplina ljudi koji omogućavaju da naša kuća kreativnosti pulsira harmoničnim ritmom, čini da ovo mesto smatramo našom duhovnom oazom. Dobrodošli!

POVRŠINA – Četrnaest hektara

TIP ZEMLJIŠTA –  Humusno, gajnjača

ZASADI ŠLJIVA – Crvena Ranka, Požegača and Trnovača

ODRŽIVI RAZVOJ  – Odgovorni pristup očuvanju plodnosti zemljišta

Kazan

Kažu da se po kazanu rakija poznaje. Naš je tradicionalni, od bakra i napravljen je kod lokalnog kovača. Od trenutka kada je zablistao pred nama, onako uglačan i gizdav, znali smo da najbolje tek dolazi…

Kamen

Trudimo se da sve što radimo, radimo u skladu sa prirodom i koristeći isključivo lokalne resurse, kojih ima u izobilju. Tako je i naš pod u podrumu za odležavanje urađen od kamena sa Kablara.

Bilje

Pomenućemo samo neke od zvezda prirode koja nas okružuje: ruj, grab, grabić, sitnolistna lipa, krunolistna lipa, crni jasen, hajdučka trava, lovorisni jeremičak… One lekovite lako su našle put to našeg čaja…

Sorte

Decenijama unazad, na zvaničnim i nezvaničnim ocenjivanjima, dokazano je da rakije od sorti šljiva Crvena ranka, Dragačevka i Trnovača poseduju visok nivo specifičnosti arome i ukusa. Autohtone su: same su nekada davno izabrale ove prostore za svoje stanište, a narod koji se u raznim periodima naseljavao tu, prihvatao ih je kao starosedeoce i za njihov opstanak vezivao i svoju egzistenciju. One uvek iznova iznenađuju uživaoce, laike, vrsne poznavaoce i iskusne degustatore novim talasima arome, ukusa, a kod ‘starijih’ rakija neretko neverovatno zbunjujućim bukeom.

Voćnjak

Reč je o prvom voćnjaku značajnije površine ovih sorti na našim prostorima koji je inspirisan dostignućima klatna nemačkih voćara Kana i Vogela. Podignut je u savremenoj vretenastoj formi sa idejom da se gabariti biljaka održavaju u dimenzijama koje omogućavaju direktan pristup celoj kruni sa zemlje u svim fazama nege i eksploatacije voćnjaka. Evolucija tehnike rada sledi principe koje su poštovali i naši preci.

Priroda

U snažnom zagrljaju zelenih padina i stena, neobični meandri koje je svojim prkosnim tokom, kao kakva neukrotiva lepotica, formirala Zapadna Morava, prirodni su fenomen i krajolik raskošne lepote od koje zastaje dah. Ovaj predeo naseljava više od sto vrsta ptica, brojne vrste divljači, a da naum prirode ni u čemu nije bio skroman kada je ovaj toponim u pitanju svedoče i  izvori mineralne lekovite vode temperature između 35 i 38  stepeni.

Imanje Žubor sa Kablara

Lokacija

Mapa

Smešteno ispod klisure na 10 km od Čačka, imanje Stanjevci se nalazi na brdu sa kojeg ništa ne ometa pogled ka zelenilu koje u našu dušu unosi mir i radost.